Stranice

četvrtak, 18. kolovoza 2016.

Sjećanje na policajce ubijene kod Žute Lokve 1991.

HRVATSKI RATNI VETERANI - 24. kolovoza 1991. pet hrvatski policajaca iz Policijske ispostave Brinje bilo je raspoređeno na stalnom kontrolnom punktu – na križanju kod Žute Lokve gdje su redovno obnašali dužnost. Tada su ih srpski odmetnici napali s leđa i rafalnom paljbom usmrtili, a kasnije masakrirali četiri pripadnika MUP-a, dok je jedan policajac ranjen uspio pobjeći prema Senju. Napad je bio uvod u događaje koji su uslijedili. Sutradan 25. i 26. kolovoza su uslijedili žestoki velikosrpski napadi na Otočac i Gacku dolinu. U ta dva dana su velikosrbi su sa položaja u Podumu pogodili Gacku dolinu, s oko 1000 minobacačkih projektila. Najviše su pogodili gradić Otočac. U spomen na pale žrtve, sagrađena je kapelica u blizini pokolja. Imena poginulih branitelja:
Vinko Krznarić *1958. - † 24. kolovoza 1991.
Drago Toljan *1963. - † 24. kolovoza 1991.
Milan Vranić *1968. - † 24. kolovoza 1991.
Zdravko Vuković *1958. - † 24. kolovoza 1991.

Darko Murat 1962. (preživio pokolj)

1 komentar:

  1. Uvod u ratne događaje na širem gospićkom području 1991. godine je bila ista kao i sa Vukovarom, Pakracem, Petrinjom, Drnišem i t.d.. Brojni gospićki Srbi su bili članovima SDS-a. Mjesecima su se pripremali za osvojiti grad i staviti ga pod vlast pobunjenih Srba. 26. lipnja su pobunjeni Srbi proglasili ratno stanje.
    Petoga dana kolovoza četnička skupina iz Raduča koju je vodio t.zv. četnički "vojvoda" Rade Čubrilo je odvela petero Lovinčana u nepoznatom pravcu. Hrvatski MUP je našao njihova tijela tjedan dana poslije uz željezničku prugu prema Gospiću našla njihova izmasakrirana tijela. Jedan od ubijenih je imao 72 godine. Potom su velikosrbi napali Okružni zatvor na Ljubovu i nakon toga ophodnje hrvatske policije (Žuta Lokva 24. kolovoza), provocirali su građane na barikadama i slično.
    Već iznimno napeto stanje je počelo kipiti kad je tzv. "JNA" počela glumiti mirotvorce time što je samovoljno činila tampon-zonu između velikosrpskih odmetnika i legitimnih tijela hrvatske vlasti. Za to vrijeme su se u Golubiću su se više mjeseca uvježbavali pripadnici "Martićeve milicije" i 25. kolovoza 1991. su se vratili u Lički Osik gdje su utemeljili "Stanicu javne bezbednosti Teslingrad", odmah započevši sa uhićivati i smicati Hrvate.Hrvatske snage su tog 25. kolovoza utemeljili na stočnom sajmištu u Gospiću 25. satniju Zbora narodne garde, okosnicu budućih ratnih postrojba.
    Iako je većina srpskog stanovništva njih znala da se sprema rat širih razmjera, rijetki su to dali naslutiti svojim susjedima Hrvatima. Čim su se ti izvukli iz grada, pali su prvi minobacački projektili (43 mine na Gospić. Pali su u noći sa 29. na 30. kolovoza 1991. godine u 1.14 sati. Takav obrazac ponašanja povlačenje iz Gospića su gospićki Srbi pokazivali uoči svakog granatiranja, jer su ih njihovi izvori obavještavali o granatiranjima; ti njihovi tajnoviti odlasci iz grada su jasno najavljivali gospićkim Hrvatima da će biti skori napad i potrebu skloniti se.

    OdgovoriIzbriši