Stranice

ponedjeljak, 12. rujna 2016.

Hrvatski ratni veterani - stvaralaštvo i poduzetništvo


BJELOVAR - Jedanaestom izložbom stvaralaštva i poduzetništva, članovi udruge Hrvatski ratni veterani obilježili su pet godina od pokretanja projekta Ratnici u miru. Izložbom na Bjelovarskom sajmu u sklopu jesenskog međunarodnog poljoprivrednog sajma, članovi okupljeni oko projekta ponovo su pokazali što stvaraju svojim rukama. Bilo da se radi o hoby ili profesionalnim aktivnostima, slikari, sakupljači slika i gramafonskih ploča, proizvođači suvenira, satova i igračaka te majstori bravari i proizvođači hrane, njih ukupno 13, pokazali sve svoje najbolje radove. Bilo bi ih i više da je više prostora, ali oskudne mogućnosti nisu dopustile okupljanje svih onih koji su bili zainteresirani za izložbu.  Potrebe su velike jer je i projekt do sada okupio više od 40 članova iz cijele Hrvatske. Interes za aktivnosti ratnih veterana pokazao je i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković koji je sa izaslanstvom u petak obišao sve sudionike izložbe na Bjelovarskom sajmu i upoznao se sa programskim aktivnostima članova projekta Ratnici u miru. 
U proteklih pet godina projekt je postao projekt od javnog interesa jer se djelomice financira iz javnih sredstava, najviše Ministarstva branitelja pa Bjelovarsko bilogorske županije, Grada Bjelovara, Grada Garešnice, a bilo je i skromnog učešća nekoliko općina, prije svega Općine Ivanska i Sirač. Projekt je 2010. godine osmislio Nenad Šantalab, sadašnji predsjednik Hrvatskih ratnih veterana i voditelj projektnih aktivnosti. Sam projekt privukao je od osnutka do danas više od 100.000 kuna javnih sredstva koje su mahom utrošene na najmove sajamskih prostora, kupovinu materijala i pribora za radove, putne troškove, nabavu osnovnih sredstava, komunikaciju, poštarske usluge i slično, navodi voditelj projekta. I ove godine očekuje se financiranje od strane Ministarstva branitelja u iznosu od oko 20.000 kuna jer je interes ministarstva i javnih politika pomoći socijalnim i psihološkim aktivnostima svih skupina sudionika i stradalnika iz Domovinskog rata. U sljedećem razdoblju najavljeno je učlanjenje novih članova koji svojim vlastitim rukama proizvode razne stvari te imaju potrebu to podijeliti i s drugima. Glavni novi slogan projekta će biti Hrvatski ratni veterani – stvaralaštvo i poduzetništvo i taj smjer se misli zadržati i u budućem radu zbog sveukupnog htijenja za razvijanjem gospodarstva u Hrvatskoj.

1 komentar:

  1. Las vacaciones pueden planificar en cualquier época del año. Usted no tiene que ir a destinos lejanos y exóticos. África, Seychelles, Australia e Indonesia no tienen que ser su elección. De todas las ciudades europeas y ciudades de Croacia que durante un par de horas de distancia en coche. Fuera de la alta de turismo en julio y agosto, Croacia es un paraíso porque no hay atascos de tráfico, concurrido mercado, se ejecutan en los parques nacionales y más. Durante el invierno se puede caminar a lo largo de la costa, y si quieren dormir rodeado de nieve en realidad no va a necesitar más de una hora de tiempo para hacer y conseguir. Croacia es geográficamente muy interesante, en algunos lugares de la costa o islas, literalmente, mirando las montañas nevadas. Una vez que se llega a saber Croacia y su gente, nunca se va a ir a otro país para pasar sus vacaciones.

    OdgovoriIzbriši