Stranice

nedjelja, 6. studenoga 2016.

Studeni 1991. godine za Hrvatsku jedan je od najcrnjih u povijesti

1995. godine napokon je oslobođen i Slunj!
U tom dijelu "Oluje" uz 1. gardijsku brigadu "Tigrove" istaknuli su se i pripadnici 14. domobranske pukovnije iz Slunja.
General Miljenko Crnjac koji je zapovijedao zbornim područjem Karlovac, u filmu "Oluja nad olujama" posebno je istaknuo hrabrost pripadnika 14. dp koji su 4 godine gledali svoje kuće na okupiranom području. 
Večer prije nego što je izdao zadaću oslobađanja Slunja i okolice rekao im je "Gospodo, krenite kući."
Oni su tu zadaću obavili besprijekorno, rame uz rame s "Tigrovima" koje možete vidjeti na fotografiji pred ulazom u Slunj!
HRVATSKI RATNI VETERANI – Najcrnji u povijesti hrvata u udruzi Hrvatski ratni veterani ocjenjuju mjesec Studeni 1991. godine. Nakon odluke o samostalnosti Hrvatska je doživjela nezapamćene napade iz susjednih zemalja, Srbije i Bosne i Hercegovine i to od strane snaga velikosrpske koalicije ujedinjene sa srbima iz Hrvatske koji nisu prihvaćali odluku o samostalnosti. Već 2. studenoga JNA i snage Dragana Vasiljkovića, arkanovci pobili su 59 mještana vukovarskog naselja Lušca. Sljedećeg dana  Zbor narodne garde preimenovan je u Oružane snage Republike Hrvatske. 7. 11. 1991. velikosrpski odmetnici počinili su pokolj u Poljanku, pobivši 10 Hrvata. 9. 11. TO SAO SBZS i arkanovci počinili su prvi pokolj u Erdutu, koji je bio tek prvi od nekoliko valova pokolja nesrpskog stanovništva. Sljedeći val zbio se 11.11. počinili su drugi pokolj ljudi u Erdutu. Već 12.11. JNA i pobunjeni Srbi iz Plaškog napravili pokolj u Saborskom, pobivši 29 Hrvata. 15.11. Jugoslavenska ratna mornarica topovima je s mora napala civilne ciljeve u Splitu, Milni na Braču i Stomorskoj na Šolti. Srpski odmetnici napravili pokolj u Kostrićima, pobivši 16 Hrvata. Sljedećega dana, 16.11. nakon razaranja raseljen je Slunj, a nad preostalim hrvatima započinju torture i ubojstva. 18. studenoga 1991.  okupiran je Vukovar. Istoga dana pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA počinili su Masakr u Škabrnji. 19.11. Velikosrpska JNA i TO pobunjenih Srba napravile pokolj u Nadinu, pobivši 14 Hrvata. 20./21. 11. velikosrpska JNA i srpske paravojne postrojbe napravile su pokolj na Ovčari, pobivši između 255 i 264 civila i zarobljenih vojnika, većinom Hrvata.

Nema komentara:

Objavi komentar