Stranice

nedjelja, 22. listopada 2017.

RADIONICA IZRADE KONTINENTALNIH SUVENIRA

Ratni veterani izradili stotinjak duboreza, maketa, igračaka, slika i ukrasnih predmeta


BJELOVAR – Edukativna radionica koja se početkom rujna mjeseca održala u Bjelovaru bila je usmjerena izradi suvenira kontinentalne Hrvatske. U radionici koja je imala tri dijela, izmjenjivali su se predavanja, razmjena mišljenja i iskustva te praktični dio sa predstavljanjem na dvije izložbe, jednom u Bjelovaru i jednom u Zagrebu. Članovi udruge Hrvatski ratni veterani okupljeni oko projekta Ratnici u miru u mjesecu kolovozu okupili su se u Bjelovaru kojom su prilikom u međusobnim razgovorima i debati pokušali riješiti pitanje koji bi to bio suvenir kontinentalne Hrvatske i postoji li uopće mogućnost za odabir samo jednog takovog suvenira. Zaključak prvog dijela radionice je bio kako svaki kraj ima svoje posebnosti pa je gotovo nemoguće odrediti jedan ili više suvenira koji bi opisao pojedino područje, a kamo li da njih nekolik predstavi šire područje. Voditelj projekta, Nenad Šantalab predložio je tada održavanje radionice u Bjelovaru koju je ujedno podržao i Grad Bjelovar dodjelom financijske podrške za nastavak programa. Drugo okupljanje održano je u Bjelovaru u sklopu predstavljanja projekta Ratnici u miru na Međunarodnom jesenskom bjelovarskom sajmu.
Već prvog dana sajma dvadesetak članova udruge uključilo se u radionicu izrade suvenira kontinentalne Hrvatske kojom prilikom su nastali zanimljivi predmeti od drveta, stakla, metala, keramike i kombinacije raznih umjetničkih tehnika na raznim podlogama. Drugog i trećeg dana sajma predmete je pogledalo više tisuća posjetitelja bjelovarskog sajma koji su svi od reda dali pozitivne ocijene na radove ratnih veterana i njihovu marljivost. Sudionici radionice imali su priliku upoznati tehnike i materijale s kojima inače ne rade kao i tehnike izrade od iskusnih veterana svoga zanata kao što su Ivan Horvat iz područja keramike, Vladimir Valjak iz područja stolarstva, Ivan Rođak iz područja slikarstva i drugih iskusnih i priznatih umjetnika u tehnici pirografije, duboreza, maketarstva i kiparstva.
Druga izložba održana je krajem rujna u Zagrebu u franjevačkoj provinciji Sv. Jeronima na Kaptolu gdje je desetak članova izložilo radove nastale na radionici i izvan nje u redovnim aktivnostima spomenutoga projekta koji predstavlja stvaralaštvo i poduzetništvo ratnih veterana potpomognuto sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja. I ovdje su se mogli vidjeti predmeti od drveta tehnikom duboreza i maketarstva, predmeti od stakla, metala, slikarstvo ali i neke nove ideje kao što su slike u tehnici puzle. Sljedeći grupni nastup udruge Hrvatski ratni veterani priprema se za Božićni sajam u Bjelovaru od 3. prosinca o.g. do 7. siječnja 2018. u središnjem gradskom parku.

Nema komentara:

Objavi komentar