Stranice

nedjelja, 13. siječnja 2019.

Dio branitelja zbunjen objavljenom brošurom HZMO i tumačenjem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata i članovima njihovih obitelji

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, HZMO u javno objavljenoj brošuri Rad i korištenje mirovine objavio je kratke upute o mogućnosti zapošljavanja umirovljenika raznih kategorija. Udruga Hrvatski ratni veterani uočila je nelogičnost informacija objavljenih u brošuri i članka 37. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata i članovima njihovih obitelji i to posebno za kategoriju invalidskih mirovina kod kojih je utvrđena Opća nesposobnost za rad gdje je nesposobnost djelomično ili u potpunosti utvrđena kao posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu. Naime, HZMO u brošuri navodi kako se takve kategorije umirovljenika mogu zaposliti ali da im se pri tome obustavlja mirovina i da podliježu kontrolnom pregledu dok je Zakonu sasvim drugačije određeno. Doduše, brošura ne spominje rad do 3,5 sati dnevno kao što je spomenuto u Zakonu već samo općenito opisuje ovu situaciju. Posebno uznemiruje činjenica objavljena u brošuri HZMO gdje se tvrdi da bi ova skupina invalida morala ponovo obaviti kontrolni pregled zbog zapošljavanja iako im je Zakonom zagarantirano da se s osnove zapošljavanja dnevno na maksimalno 3,5 sati kontrolni pregled s osnove takve vrste zapošljavanja kao i nakon završetka obavljanja poslova ne može odrediti. Od Ministarstva hrvatskih branitelja zatražili smo tumačenje koje ćemo ako dobijemo odgovor objaviti na ovim stranicama. Do tada i sami pogledajte brošuru na gornjem linku ili dolje citirane stavke Zakona i brošure.

TEKST ČLANKA 37. ST. 4.,5. i 6.
(4) Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, korisnicima prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti ostvarene temeljem ovoga Zakona kod kojih je potpuni gubitak radne sposobnosti u potpunosti nastao kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u neprijateljskom logoru, zatvoru ili u drugom neprijateljskom objektu, bolesti, pogoršanja bolesti odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske koji se zaposle manje od 3,5 sati dnevno invalidska mirovina se ne obustavlja.
(5) Hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata, korisnicima prava na invalidsku mirovinu zbog potpunog gubitka radne sposobnosti ostvarene temeljem ovoga Zakona kod kojih je potpuni gubitak radne sposobnosti djelomično prouzročen ranjavanjem, ozljedom, zatočeništvom u neprijateljskom logoru, zatvoru ili drugom neprijateljskom objektu, bolesti, pogoršanjem bolesti odnosno pojavom bolesti zadobivenom u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, a djelomice bolešću, ozljedom izvan rada, ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću izvan tih okolnosti koji se zaposle na manje od 3,5 sati dnevno invalidska mirovina se ne obustavlja.
(6) Osobama iz stavaka 4. i 5. ovoga članka za vrijeme zaposlenja mirovina se određuje uz primjenu mirovinskog faktora 1,0.
(7) Nakon zaposlenja ili početka obavljanja djelatnosti na temelju koje postoji obveza na osiguranje, kao ni nakon prestanka zaposlenja ili obavljanja djelatnosti na temelju koje postoji obveza na osiguranje osobe iz stavaka 1., 2., 4. i 5. ovoga članka ne podliježu kontrolnom pregledu.

TEKST IZ BROŠURE HZMO:
KORISNICI INVALIDSKE MIROVINE ZBOG POTPUNOG GUBITKA RADNE SPOSOBNOSTI (opća nesposobnost za rad) Korisnici invalidske mirovine ostvarene zbog potpunog gubitka radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) mogu raditi uz prijavu na obvezno mirovinsko osiguranje, ali se isplata mirovine obustavlja i podliježu obveznom kontrolnom pregledu.

Nema komentara:

Objavi komentar