Prva kuharica koja daje recepte s količinom namjernica potrebnih za pripremu jela po broju osoba za koje se priprema jelo.VOJNIČKI GRAH ®© Normativ je predviđen kako bi osigurao oko 6 dl gotovog jela po korisniku. Očišćen grah u odgovarajućoj posudi s hladnom vodom ostavite na hladnom mjestu da odstoji od 1-3 sata. Zatim ga ocjedite i stavite u posudu odgovarajuće veličine te ga potopite s hladnom vodom i kuhajte 10 – 15 minuta dok voda ne proključa. Dok se grah kuha nemojte ga miješati da ne polomite zrna. Na jednom djelu masnoće dodajte pola sitno sjeckanog luka i mrkvu isječenu na kockice ili naribanu, malo popržite pa dodajte meso isječeno na kockice. Tako pirjajte dok većina tekućine ne ispari, a zatim odvojite na stranu za kasniju upotrebu. Sada prokuhani grah ocjedite i dodajte mu ostatak luka, pirjano meso sa lukom i mrkvom te temeljac od kostiju ili toplu vodu pa sve zajedno kuhajte dok meso ne omekša, a po potrebi dolijte tople vode. Na ostatku masnoće koju je potrebno zagrijati dodajte brašno i blago zapržite da porumeni, isključite toplinu i odmah dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani češnjak pa sve dobro izmiješajte. Kada grah omekša dodajte lovorov list, dodatak jelima, razmućen u toploj vodi koncentrat rajčice, posolite i dodajte zapršku uz stalno miješanje da se zaprška ne zgruda. Grah za zaprškom kuhati još oko 30 minuta nakon čega se dodaje mljeveni papar i sitno sjeckan peršinov list. Ostaje jelo probati i poboljšati ga soljenjem ako je potrebno.
POPIS SASTOJAKA PO OSOBI:
Grah suhi 120g
Brašno Tip 800 8g
Luk svježi 20g
Češnjak 1g
Mrkva 10g
Koncentrat rajčice 3g
Goveđe meso 100g
Mast ili ulje 20g
Paprika u prahu 0,3g
Papar 0,1g
Peršin 1g
Dodatak jelima 1g
Lovor 0,01g
Sol po ukusu
Energetska vrijednost sastojaka po osobi oko 3572 kJ (852 cal)
Porcija osigurava: 42,24g proteina, 40,26g masti i 82,92 g ugljikohidrata
Nema komentara:
Objavi komentar