Stranice

nedjelja, 24. listopada 2010.

IZ KUHARICE HRVATSKIH RATNIH VETERANA

Prva kuharica koja daje recepte s količinom namjernica potrebnih za pripremu jela po broju osoba za koje se priprema jelo.VOJNIČKI GRAH ®© Normativ je predviđen kako bi osigurao oko 6 dl gotovog jela po korisniku. Očišćen grah u odgovarajućoj posudi s hladnom vodom ostavite na hladnom mjestu da odstoji od 1-3 sata. Zatim ga ocjedite i stavite u posudu odgovarajuće veličine te ga potopite s hladnom vodom i kuhajte 10 – 15 minuta dok voda ne proključa. Dok se grah kuha nemojte ga miješati da ne polomite zrna. Na jednom djelu masnoće dodajte pola sitno sjeckanog luka i mrkvu isječenu na kockice ili naribanu, malo popržite pa dodajte meso isječeno na kockice. Tako pirjajte dok većina tekućine ne ispari, a zatim odvojite na stranu za kasniju upotrebu. Sada prokuhani grah ocjedite i dodajte mu ostatak luka, pirjano meso sa lukom i mrkvom te temeljac od kostiju ili toplu vodu pa sve zajedno kuhajte dok meso ne omekša, a po potrebi dolijte tople vode. Na ostatku masnoće koju je potrebno zagrijati dodajte brašno i blago zapržite da porumeni, isključite toplinu i odmah dodajte papriku u prahu i sitno sjeckani češnjak pa sve dobro izmiješajte. Kada grah omekša dodajte lovorov list, dodatak jelima, razmućen u toploj vodi koncentrat rajčice, posolite i dodajte zapršku uz stalno miješanje da se zaprška ne zgruda. Grah za zaprškom kuhati još oko 30 minuta nakon čega se dodaje mljeveni papar i sitno sjeckan peršinov list. Ostaje jelo probati i poboljšati ga soljenjem ako je potrebno.

POPIS SASTOJAKA PO OSOBI:

Grah suhi 120g

Brašno Tip 800 8g

Luk svježi 20g

Češnjak 1g

Mrkva 10g

Koncentrat rajčice 3g

Goveđe meso 100g

Mast ili ulje 20g

Paprika u prahu 0,3g

Papar 0,1g

Peršin 1g

Dodatak jelima 1g

Lovor 0,01g

Sol po ukusu

Energetska vrijednost sastojaka po osobi oko 3572 kJ (852 cal)

Porcija osigurava: 42,24g proteina, 40,26g masti i 82,92 g ugljikohidrata

Nema komentara:

Objavi komentar