Stranice

četvrtak, 19. rujna 2013.

29. rujna 1991., za oslobađanje grada poginulo 17 bjelovarčana

29. rujna 1991. godine ostat će za uvijek u pamćenju kao dan kada su potpomognuti braniteljima iz svih krajeva Hrvatske, bjelovarski branitelji oslobodili grad od Jugoslavenske narodne armije. Nakon dugotrajne blokade kasarne u blizini gradske jezgre i drugih vojnih objekata u okolici i poziva na mirnu predaju te odlazak svojim kućama, zapovjedništvo JNA doneslo je odluku da se neće predati bez borbe.

Miniranje i uništenje vojnog skladišta na bjelovarskoj Barutani u kojoj je poginulo 11 hrvatskih branitelja ostati će zapamćen jednim od najtragičnijih događaja u oslobođenja Bjelovara. To je vojno skladište bilo smješteno u prigradskom naselju Hrgovljani, u kojem je tadašnja vojska čuvala oko 170 tona mina, granata i ostalog eksplozivnog materijala, a upravo s tog mjesta početkom 1991. godine odvožene su gomile naoružanja za pobunjene Srbe na područje Bilogore i Zapadne Slavonije. Stoga je i odluka Kriznog štaba da se uz sve vojne objekte u gradu blokira i ovo vojno skladište bila logična,a samo nadziranje objekta koje je trajalo tjednima bilo je povjereno Diverzantskom vodu.

Tog dana 1991. godine dobro organizirane i opremljene snage hrvatske policije i zbora narodne garde počele su napad na vojne objekte JNA u zoni Grada Bjelovara. Žestoke borbe vodile su se za skladište u naselju Hrgovljani. Nakon kraće borbe, major Milan Tepić je naredio vojnicima, da se predaju, a sam je ostao u skladištu. Prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekt, u 10 sati i 17 minuta, 29. rujna, aktivirao je eksploziv i uništio skladište, u kojem se nalazilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U eksploziji je naravno i sam poginuo, kao i još 11 hrvatskih vojnika. Tijekom 29. rujna 1991., trajao je oružani sukob oko vojarne. Bilo je razmjene pješadijske i minobacačke vatre. Jedan tenk napustio je vojarnu i pucao po kućama oko vojarne, koje su pri tome jako oštećene. U razmjeni vatre smrtno je stradao hrvatski branitelj Tihomir Žaja. Granata je pala i na crkvu sv. Terezije Avilske pri čemu su ubijene tri žene. Oko 19 sati, hrvatska vojska zauzela je vojarnu, a u borbama su ubijeni pukovnik Rajko Kovačević, potpukovnik Miljko Vasić i kapetan prve klase Dragiša Jovanović, dok su ostali vojnici zarobljeni.

Sve ovo ostalo je u povijesti Grada Bjelovara zapamćeno kao dan početka stvaranja novog Bjelovara te se taj dan slavi svake godine kao Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja.

Nema komentara:

Objavi komentar