Stranice

petak, 13. prosinca 2013.

Ratni veterani na hodočašću u Voćinu

Peto po redu, hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije održano je u Voćinu u petak 13. prosinca 2013. godine. Sudionici hodočašća i ove su godine nosili zavjetne svijeće pod geslom „ZAHVALNI GOSPI VOĆINSKOJ ZA DAR ŽIVOTA U SLOBODI“. Hodočašće je započelo dolaskom članova braniteljskih udruga, koje su pristizale iz pravca Huma, Slatine i Požege, a nakon dolaska na Prebendu u Voćinu, nastavljeno je pokorničko molitvenom procesijom i misom u voćinskoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije koju je služio požeški biskup, mons. dr. Antun Škvorčević.
Hodočašćem se obilježava sjećanje na ubojstva 47 nedužnih voćinskih civila te razaranja svetišta Gospe Voćinske. Nakon toga su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Spomen obilježju poginulima u Domovinskom ratu, u Voćinu, gdje je održana i komemoracija, a nazočnima su se tom prigodom obratili, ministar branitelja Predrag Matić, predsjednik HVIDR-e RH i saborski zastupnik Josip Đakić,  predsjednica županijske skupštine VPŽ Ana Marija Petin i načelnik Općine Voćin Predrag Filić. I ove godine poruka ovog skupa bila je vrlo jasna i glasna – krivce za ova strašna zlodjela nad voćinskim stanovništvom, ali i svim drugim mjestima stradanja u Domovinskom ratu, treba konačno dovesti pred lice pravde.

Osim izaslanstva Virovitičko podravske županije, grada Slatine i općina, Voćin, Suhopolje, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Čađavica, bili je nazočno i izaslanstvo Požeško-slavonske županije, Grada Bjelovara, Općine Nuštar te braniteljskih udruge iz Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije.
Počast na spomen obilježju iskazala su i mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga, političkih stranaka, raznih drugih udruga i institucija, te ostali hodočasnici. Ovaj događaj završio je susretom s rodbinom poginulih u Domovinskom ratu, u voćinskom društvenom domu.

Predstavnik Grada Bjelovara bio je predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Stjepan Budinski te predsjednik zajednice braniteljskih udruga Dragutin Novaković dok je ispred udruge Hrvatski ratni veterani u hodočašću  sudjelovao Predrag Kovač. U hodočašću je bilo mnoštvo branitelja Voćina i predstavnici udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja te mještana Voćina i ostalih mjesta širom Hrvatske. ( izvor: http://icv.com.hr/ )

Nema komentara:

Objavi komentar